Irma tarinankertojan jäljillä
Karen ja hänen veljensä Thomas Dinesen
Mia Kankimäen kirja Naiset joita ajattelen öisin, saa Irmankin pohtimaan yhteistä elämäänsä paronitar ja kirjailija Karen von Blixen-Finecken matkassa. Niinpä.
Ihan ensimmäiseksi ajatukseni tavoittaa vuosikymmenten takaa sinut Karen Blixen elokuvasta Out of Africa ja kokonaisen naisen elämäsi sadan vuoden takaa. Elokuvassa vietettiin joulua 1919 joissakin lukuisista juhlistanne siellä Kenian seurapiireissä. Juhlista muistan vilauksen Denysin kuin myös Felicityn hahmoista. Myös Felicity vilahtelee elokuvan alusta sen loppuun saakka mukana, vaikka tarinaa Denysin ja Felicityn välillä ei kerrota. Tai sitten näen sinut Karen lentämässä Afrikan taivaan alla ystäväsi ja rakastettusi, metsästäjän ja englantilaisen seikkailijan Denys Finch Hattonin kanssa kaksitasoisella lentokoneella. Niin huikaisevat maisemat ja koko Afrikan luonnon käsittämätön kauneus villieläinlaumoineen, järvineen, savanneineen ja ne vaaleanpunaiset flamingot. Vai kuvittelinko vain nähneeni nuo kauniit linnut elokuvassa?
Pääaihe elokuvassa on Denysin ja Karenin suhde kaikkineen, koko elämän pituisine vaikutuksineen.
Miten epätavallinen pariskunta, naimisissa oleva Karen ja Denys joka kaiken aikaa suojelee riippumattomuuttaan, suhteessa voimakastahtoiseen Kareniin, ajattelen jälkiviisaana. Denys kantaa Karenin farmille kasapäin lahjoja, elämyksiä: gramofonin, jotta he voivat kuunnella musiikkia, Denys vie Karenin tutkimaan Afrikan luontoa safareille tai katselemaan maisemia kaksitasostaan käsin.
Karen Blixen, Kikuyu girl, 1923
Karenin mies paroni Bror von Blixen-Finecke säilyy avioeronkin jälkeen elämänsä loppuun Karenin lähipiirissä, kuin myös Denys ja hänen kuolemansa jälkeen tämän sukulaiset Englannista. Denys Finch Hatton haudattiin Keniaan Ngong kukkuloille Karenin ja Denysin yhteisten toiveitten mukaan. Kerrotaan että leijonat ottivat tavakseen majaille hautakummulla pian Denysin kuoleman jälkeen.
Seikkailunhaluinen, elämyshakuinen Bror tartuttaa Kareniin Afrikassa syfiliksen, joka oireilee eri tavoin Karenin loppuelämän ajan, vaikka taudin hoidossa käytetyt voimakkaat myrkyt vaikuttavat aluksi tepsivän tautiin. Dramaattinen tulipalo Karenin omistamalla kahvifarmilla ja täydellinen konkurssi ajaa Karenin takaisin Eurooppaan ja kotiinsa Tanskaan Rungstedlundiin äitinsä luo. Salakavala tauti vaikuttaa Karen Blixenin loppuelämään dramaattisesti kipuineen ja kaikkine muutoksineen. Lopulta Karen on vain suuria silmiä, luuta ja ohutta valkoista ihoa, ja painaa tuskin mitään, mutta elämän polte on kova.
Karenin merkillinen viehätysvoima korostuu ja lisääntyy kilvan eri kielillä julkaistujen tarinakokoelmien myötä.
Muistan ostamani kortin kotimuseosta Tanskan Rungstedlundista Karenin Amerikan matkalta, siinä hänelle pitävät seuraa kirjailija Arthur Miller vaimonsa Marilyn Monroen kanssa, Karenin seurassa on hänen uskollinen sihteerinsä.
Paljon kirjoja ehti langanlaiha Karen Blixen julkaista, paljon kunniaa saavuttaa, juhlia, tapahtumia järjestettiin hänen matkatessaan pitkin maailmaa riutuneena mutta innoista säihkyvin silmin viimeisiin hetkiinsä asti.
Loppuunsa asti Karen kykeni pyörittämään ympärillään romanttisten runoniekkojen ja muitten nuorten nerokkaitten miesten piiriä kuin etsien vastinetta kaipuulleen, onnelle jonka melkein saavutti Afrikassa suhteessaan nuoreen metsästäjään, Denys Finch Hattoniin.
Käsittämätöntä ja paikalleen naulitsevaa on joidenkin ihmisten persoonan läsnäolon voima vielä vuosisadan, vuosikymmenten jälkeen.
Karen Blixen, Omakuva
Elokuvan Out of Africa Felicity, oikealta nimeltään Beryl Markham pisti myös tuulemaan elämässään, lensi ensimmäisenä naisena idästä länteen yhtä soittoa Atlantin yli, avioitui monet kerrat, tai tutustui muuten mielenkiintoisiin ihmisiin, kirjoitti muistelmiaan kirjaan West with the Night, jota itse Ernest Hemingway ylisti.
Pitäisiköhän kaivaa Paula McLainin kirja, Circling the Sun? Yksi yönainen johtaa toisen luo.
Karen Blixen, Omakuva
Elokuvan Out of Africa Felicity, oikealta nimeltään Beryl Markham pisti myös tuulemaan elämässään, lensi ensimmäisenä naisena idästä länteen yhtä soittoa Atlantin yli, avioitui monet kerrat, tai tutustui muuten mielenkiintoisiin ihmisiin, kirjoitti muistelmiaan kirjaan West with the Night, jota itse Ernest Hemingway ylisti.
Pitäisiköhän kaivaa Paula McLainin kirja, Circling the Sun? Yksi yönainen johtaa toisen luo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti