torstai 6. kesäkuuta 2024

Irma ja Irma ja pikku-Irma

 Irma tutkii serkun lukemistot




Irma-täti oli kaunis tumma kähärätukkainen hoikka ja pitkä nainen. Unohtumaton tyyppi. Irmaa kiehtoi lapsesta asti Irma-tädin käheä nauru, ehtymätön huumori, hyväntahtoinen luonne ja lannistumaton kaikkeen riittävä positiivinen lataus. Yksikin malli tuota sorttia riittää viitoittamaan tietä hyvän elämän airueena. Irma oppi ja opetteli ja oli luonnostaan samaa sukua. Hyvä kuuntelemaan pienestä pitäen, Utelias ja avoin. Ja niin kuin Kahvila Babylonin isäntä aina tuumaa, sairaan kiinnostunut muitten ihmisten asioista. Siksi hyvin pidetty ihminen.



Kaikkien suvun Irmojen lisäksi myös Irma-tädin elämänkumppanin tytär oli nimeltään Irma. Häntä kutsuttiin pikku-Irmaksi. Irma-tädin tytär sentään oli saanut aikanaan ihan oman nimen, hänestä tehtiin Marja-Liisa.

Marja-Liisa -serkusta kasvoi myös äitinsä tapaan rotunainen. Muita päätään pitempi, tumma, omapäinen persoona. Kasvaessaan serkku joutui muitten lasten pilkan kohteeksi, koska vanhemmat olivat olivat päätyneet eri teille. No aikanaan Irma-täti tyttärineen muutti pohjoiseen. Omaa kasvupaikkaansa eivät äiti ja tytär koskaan unohtaneet. Kesällä äiti Irma tyttärineen ja uuden puolison sekä tämän lasten kanssa autoilivat uuden perheen kanssa lomille synnyinkotiin. Tapaamaan sukulaisia, ottamaan osaa talon töihin ja viettämään aikaa rakkaalla synnyinseudulla joen rannalla, jossa aina paistoi aurinko, tuulet olivat lempeät, nauru raikui heinäpellolla ja muissa työn tohinoissa. Yhtä aikaa kaiken kukkuraksi menossa mukana kaikki kolme Irmaa. 





Irma tutki hartaana serkkunsa Marja-Liisan kirjahyllyä, ja rupesi kiinnostuneena pläräämään romaaneja. Tämän luen ja tämän, oi täällä on kiintoisaa suomalaista kirjallisuutta: Marja Liisa Vartion Tunteet, Maria Vaaran Likaiset legendat, Anu Kaipaisen On neidolla punapaula ja Surupukuinen nainen. 
Mainio kattaus, monissa teoksissa vilahtaa Marja-Liisan kotikaupunki Oulu. 
Irma tarttuu Marja-Liisan kaiman Marja-Liisa Vartion kirjoittamaan romaaniin Tunteet. Luonteva replikointi saa moneen kertaan Irman arvuuttelemaan henkilöiden motiiveja ja kätkettyjä tunteita puheittensa takana. Hämmästyttävän oivaltava teos kaikkine käänteineen nuoren parisuhteen kehittymisestä. 
Tutustuttuaan Marja-Liisa Vartion tuotantoon, Irma syventyi salapoliisin lailla Marja-Liisa Vartion henkilöhistoriaan. Mielenkiintoinen persoona, osin traagisine vaiheineen piirtyy Vartiosta löytyneestä Helena Ruuskan kirjoittamasta elämäkerrasta nimeltä Marja-Liisa Vartio kuin linnun kirkaisu. Teos kertoo Vartion nuoruuden avioliitosta, pitkästä yhteisestä elämästä Paavo Haavikon vaimona ja monista uutta kerrontatyyliä raivaavasta tuotannosta. Kuin myös järkyttävän yhtäkkisestä varhaisesta kuolemasta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti