Blogiarkisto

torstai 13. joulukuuta 2018

Lucia-neito ryöstettiin Hangossa

Lucian päivää vietetään joulukuun kolmantenatoista


Pyhästä Luciasta on kerrottu jo ammoisista ajoista lähtien erilaisia todentamattomia tarinoita. Tämä perinne jatkuu yhä edelleen. Ainakin Hankoon sijoittuvassa lastenkirjassa Lasse Rask ja ryöstetty Lucia kerrotaan tarina kuinka vastavalittu Lucia-neito ryöstetään salakavalasti.

Hangossa oli myrskyinen ilta. Vasta valittu Lucia-neito astuu kaupungintalon parvekkeelle kaiken kansan ja kaupunkilaisten nähtäväksi. Tapauksen ikuistaa myös paikallistelevisio, jonka välittämää kuvaa Raskin perhe seuraa kiinteästi kotonaan televisioruudusta. Ulos ei tee mieli mennä.

Tapahtumat vyöryvät kuin kauhuelokuvassa. Yhtäkkiä Lucia-neito ryöstetään ja mielikuvituksellinen ryöstömatka jatkuu myrskyävälle merelle merirosvokapteeli Krapun aluksessa.
Raskin perheen pojat eivät jää ihmettelemään tapahtunutta, vaan ryntäävät kukin omilla kulkupeleillään pelastamaan Lucia-neitoa merirosvojen kynsistä. Miten Lucian kävikään? Se selviää kirjan sivuilta.

 Pyhän Lucian, sisilialaisen marttyyrin muistopäivän viettäminen, saapui Suomen puolelle Ruotsista. Sotien jälkeen Lucia on tullut tutuksi eri puolilla maata järjestetyissä hyväntekeväisyytapahtumissa niin kouluissa kuin kulkueissakin. Legendojen mukaan Lucia surmattiin tämän kieltäytyessä luopumasta uskostaan. 

Valon lähettiläs kantaa vuosittain valittuna Lucia-neitona kynttiläkruunua ja kynttilää kädessään. Lucian nimikkosävelmä kertoo alunperin Santa Lucian satamasta Napolissa, suomenkielisen laulun  sanat myös Pyhästä Luciasta, joka tuo valon Pohjolaan. 
Lucia-nimi on ollut suomalaisessa almanakassa vuodesta 1705, mutta nimi korvattiin vuonna 1929 Seijalla. Seija on taas kotoinen versio saksankielisistä Lucia-muunnoksista, kuten Zeia.
Nykyisin Lucia-neito pukeutuu valkeaan hameeseen. Punainen vyö muistuttaa marttyyrikohtalosta.

Kirjat:
Irmelin Sandman Lilius, Rasse Rask ja ryöstetty Lucia
Sari Savikko, Joulukirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti