lauantai 6. lokakuuta 2018

Symin Panormitis, luostari joka henkii arkkienkeli Mikaelin rauhaa

Symiin vetää nykyihmistä arkkienkeli Mikaelille pyhitetty luostari Panormitiksen lahdella ja sen ihmeellinen ikoni



The most wonderful place in Symi is the monastery of Archangel  StMichael. Whole Panormitis bay is so peaceful in the morning rise. Full of something quiet and holy.
  

Aikainen herätys, kukot kiekuvat aamuhämärissä, askellamme alas kukkulta Symin rantaan Panormitiksen bussin lähtöpaikalle.



Aamuaurinko nousee matkalla luostariin. Bussi Panormitikseen starttaa Symin rannasta kello 6.50.



 Portilla, arkkienkeli Mikaelin luostariin ei niin vain astuta. Portti avataan itse. Ja suljetaan.


Sisällä luostarialueella vallitsee kiireetön kaikkialla tuntuva rauha. Maailman meno ja murheet unohtuvat. Aamuhetki on ainoa mikä on. Astumme sisään hetkeen ja hetki täyttää meidät ja siinä on kaikki mikä on.




Verkkaan tutkimme luostaria, seisomme hiljaa jumalanpalveluksessa ja sytytämme oman kynttilän. Tutkimme eri aikojen näkemyksiä arkkienkeli Mikaelista ikoneissa. Hartaina ihmiset kumartuvat tekemään ristinmerkkejä, rukoilemaan pyhäinkuvien edessä ja suutelemaan ikoneita. Kiittämään. Liikutus väreilee ilmassa.





Arkkienkeli Mikaelia pidetään ylimpänä arkkienkeleistä, voimallisena hahmona ja suojelijana ja myös sielujen välittäjänä Jumalan luo kuoleman hetkellä.


                                            Luostarin arvokasta kellotornia kunnostataan.







Luostariin voi näköjään myös majoittua, mutta kunnolla siellä pitää olla. Ja ohjetaulusta voi aina tarkistaa, miten siellä pitää elää.






    Matkamuisto luostarin museokaupasta ja voi ajatella olevansa arkkienkeli Mikaelin suojeluksessa.


         Folkkloristinen museo kertoo elämästä luostarin ympäristössä menneestä nykyaikaan.



Ihmeen kosketus luostarin museossa. Tarinat kertovat monenmoisista toteutuneista rukouksista ja matkailijoista jotka palaavat kiittämään vaikkapa kauan toivomansa vauva mukanaan.
Luostarin kirkko täyttyy vierailijoiden uhrilahjoista. Tavan mukaan, jos Mikaelin kautta esittää sydämensä toivomuksen, jokin lahjoitus on soveliasta jättää. Monet matkaajat palaavat Symin saarelle ja luostariin Panormitiksen lahdelle pyhiinvaeltajina tai vierailijoina, jotkut jopa loppuelämänsä ajan.




 Turistit saapuvat mereltä, Rodokselta ja Symistä. Rantalla ja luostarissa on hetken ajan ihmisiä kuin meren mutaa. Kalastaja asettuu kuvattavaksi ja matkailijat ottamaan selfie-otoksia.


 Luostarin alueella on myös uimaranta, vuohet ja kukko seuraavat aidan takaa mitä rannalla tapahtuu.


Vene vie nopeasti matkailijat takaisin Symiin. Tai luostarin bussi, jolloin oleskeluaikaa luostarissa jää enemmän.




Suomessakin Pyhä Mikael on tunnettu. Esimerkiksi vuonna 2018  550-vuotisjuhliaan viettänyt Laitilan keskiaikainen kivikirkko on nimetty Pyhän Mikaelin mukaan. Suomessa vietetään syksyisin myös Mikaelin päivää eli Mikkelin päivää, jota vietetään 29. syyskuuta tai sen jälkeisenä seuraavana sunnuntaina.



Luostarin valkoiset rakennukset 1700-1900-luvulta ovat Panormitiksen hevosen kenkää muistuttavan lahden rannassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti