tiistai 4. lokakuuta 2022

Lappi, Lemmenjoki ja Ravadasköngäs

 Lemmenjoelle ja takaisin




Kahvila Saha, Ykspihlaja, Kokkola








Nallikari, Oulu







Kitinen, Peurasuvanto







Järveltä järvelle







Lemmenjoen kansallispuiston luontopolulla








Lemmenjoen kansallispuiston alueeseen on helppo tutustua vajaan viiden kilometrin mittaisella luontopolulla, joka lähtee aivan pysäköintialueen tuntumasta. Kävelymatka Ahkun Tuvaltakaa ei ole pitkä. Vaikka matka on Lapin oloissa lyhyt niin silti eteen avautuu lähes jokaisen harjanteen päältä uusia yllättäviä näköaloja. Kulkijoiden jalat ovat kuluttaneet polkua sen verran, että jokainen askel on syytä ottaa harkitusti. Näin aikaa jää myös paremmin maisemien ihailuun. Reitin varrella on runsaasti opastauluja, joissa kerrotaan alueen ja harjujen syntymisestä jääkaudesta alkaen.


Lemmenjoki ja veneretki





Lemmenjoen maisemiin pääsee käsiksi helpoimmin menemällä vesille. Onneksi alueella on hyvin järjestettyä veneliikennettä, kesällä ja syksymmälläkin jopa aikataulujen mukaisesti. Veneet ovat 11 metriä pitkiä ja kapeita Lapin jokiveneitä, joissa matkaajat ja kultamaille muuten vaeltavat pääsevät lumoavaa reittiä ja vaihtelevaa vesistöä pitkin määräsatamaansa. Kultahaminasta on lyhin matka itse kultamaille mutta tavalliselle päiväkävijälle riittää pyrähdys Ravadasköngäkselle. Sinnekin on vesimatkaa viidentoista kilometrin verran.


Ravadasköngäs












Uskomattoman hieno putous! Ei tällaista voi olla olemassakaan! Tällaisia ajatuksia syttyy vähän väliä päässä ja katselijoiden mielessä kun seuraa Ravadaskönkään mahtavaa kuohuntaa alas Lemmenjoen vesistöön. Uhkarohkeimmat kuvaajat kiipesivät kuohuja uhmaten kalliopaasille ikuistamaan näkymän. Paikalla voisi viipyä vaikka vuorokauden seuraamassa Lapin valoa, joka heijastuu valkeana kuohuvasta könkäästä. Kävelyreitin varrelta paljastuu lisää yhtä upeita putouksia. Montakohan niitä onkaan?


Hiljainen kansa, Suomussalmi







Siellä se nyt on. Unelmamatka lapinmaille. Pieni pala paratiisia ihmisen kokea. Menkää tekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti