Elämyksiä kertojan kyydissä: Pirkko Saisio ja Epäröintejä
Valpastun aina kun löydän kirjailijoiden tuotannnosta kirjoja jotka käsittelevät heidän kirjoittamisiaan. Nyt vallan riemastuin kun sain käteeni kutkuttavan oivaltavan ja yltiörehellisen Pirkko Saision Epäröintejä -teoksen. Tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä. Kirja oli pakko lukea kerralla loppuun, viimeistä sivua katselin epäuskoisena, eikö ole enempää. Tässäkö kaikki? Pitää varmaan ottaa uusiksi, mennä pihapuun katveeseen ja nauttia uudelleen, pitkitetyn hitaasti ja joka sanasta nauttien. Oi kirja, älä lopu, älä lopu.
Pirkko Saisio on suomalaisen suorasukaiskirjallisuuden helmi, vaikka tiedän että tietää mitä tekee, koska kirjallisuuteen linkittyvää meriittiä ja kokemusta kirjailijalla on, eikä hän jämähdä paikalleen, jos siis siltä tuntuu. Polkuja on monia. On eletty, on kirjoitettu ja elämänkokemus ja monet eri roolit kirjoittajana, ohjaajana, näyttelijänä, esiintyjänä ripottelevat mausteensa kerrontaan niin että sanoma osuu kuin vasaralla nauloja pöytään naputtelisi.
Kaihdan kirjoittamisoppaita. Tällainen kirjoittamisista kirjoittaminen, kertojan äänellä ja katsantokulmilla leikittelyineen sen sijaan on mainio lukuelämys, suorastaan kirjallisuuden alalaji itselleni, tuntuu että samalla alkaa myös keskustella itse kirjailijan kanssa. Hörähtelee, makustelee sanoja. Kertoo hänelle pikku juttuja mitä teksti tuo mieleen, vaikkakin unohtaa kalliit ajatuksensa saman tien. Virkistyy ajatuskylvyssä.
Pirkko Saision Epäröintejä -teoksen aiheet alkoivat kuin nopeina häivähdyksinä keskustella mielessäni myös vasta luetun kanssa. Teemat risteävät merkillisesti Sally Rooneyn Keskusteluja ystävien kesken -romaanin kanssa. Vähän vanhemmat naiset näissä teoksissa alkoivat sanalle vähän nuorempien naisten kanssa. Jännittäviä keskusteluhetkiä luvassa.
Claes Anderssonin Luova mieli: Kirjoittamisen vimma ja vastus
Claes Anderssonin Luova mieli tarttuu kirjoittamisen olennaisiin kysymyksiin niin kuin opettaakin eli menemällä suoraan asiaan sen enempiä jaarittelematta. Aluksi lukija saa seurata miten lukemisen ja kohta myös kirjoittamisen hinku syntyy jo lapsuudessa. Ohjeistuksen lopuksi hän kehottaa olemaan piittaamatta säännöistä.
Paljon mielenkiintoista pohdittavaa Claes Anderssonin Luova mieli sisältää myös runouden ja unennäön yhtäläisyyksistä, dialogin kirjoittamisesta, luovasta hulluudesta ja ahdistuksesta sekä traumaattisista kokemuksista kuin myös sivullisuudesta kaiken luovuuden ja kirjoittamisen tarpeen taustalla ja moottorina. Pitkin Luovan mielen matkaa Andersson myös pohtii kirjoittamiseen tarttumisen vaikeutta ja kirjoittamisen välttelyä konkreettisin esimerkein höystettynä. Kaiken takaa kuultaa lukeneisuus, ammatillinen kokemus ja tieto psykiatriasta ja psykologiasta ja elämän mittainen kokemus kirjoittamisesta.
John Grisham ja Caminosaaren kirjakauppias
John Grisham, tuo mainio jännityksen mestari luo Floridan Caminosaarelle omaleimaisen ja herkullisen kirjakaupan yhteyteen merkillisen kirjallisen yhteisön, jossa kirjallisien kulta-aarteiden, klassikkokirjojen alkuperäiskäsikirjoituksien ympärille on punottu jännittävä ja kiintoisa kirjallisuuden ja kirjakauppa-alan ympärille kehittyvä juonikudos.
John Grishamin Caminosaari sisältää jännittäviä juonenkäänteitä, romanssinpoikasta, flirttailua, viime hetkellä ja pitkin matkaa aukeavia salaisuuksia, matkoja, kiinnostavia paikkakuntia vilisee, yllätyksiä ja ilmeisen paljon monenlaista taustatietoa: kirja pitää lupauksensa loppuun asti. John Grishamille alkuperäiskäsikirjoitusten, ensipainosten ja kirja-alan ja kirjakauppojen maailma on herkullinen lohkaisu lukijan nautittavaksi.
Cathleen Schine: Rakkauskirje
Cathleen Schinen Rakkauskirjettä lueskellessani mieleeni putkahti heti että tästä kirjasta on takuulla elokuva olemassa. Niin olikin. Hain leffan kirjastosta ja vertailin huvikseni miten erosivat toisistaan ja kummasta enemmän pidin. Aika tasan meni. Rakkauskirjeen arvoitusta selvitellään niin kirjassa kuin leffassakin pienen merenrantakaupungin omintakeisessa kirjakaupassa. Romanttista pähkäiltävää riittää: kuka lähetti kiehtovan kirjeen ja kenelle?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti