sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Didrichsenin taidemuseossa

 Taiteilijayhteisöjen elämää Didrichsenillä:

 Önningeby ja Tuusulanjärvi



Laila Pullinen "Marie-Louise ja Gunnar Didrichsen" 1985



Dora Wahlroos "Ahvenanmaa" 1922


   Vuonna 1965 perustettu Didrichensenin taidemuseo Helsingin Kuusisaaressa juhlii 35-vuotista taivaltaan. Meren äärellä aivan Helsingin kaupungin keskustan tuntumassa sijaitsevan taidemuseon perustivat tanskalainen liikemies Gunnar Didrichsen ja hänen suomenruotsalainen vaimonsa Marie-Louise kotiinsa yli tuhannen teoksen taidehankintakokoelmansa perustalle.
   Museo järjestää vuosittain kolme vaihtuvaa näyttelyä. Museossa on esillä 19. tammikuuta 2020 asti "Maailman paras maalauspaikka - taiteilijäelämää Önningedyssä ja Tuusulanjärvellä" -näyttely. Teokset ovat Didrichenin kokoelmasta sekä yksityis- ja muoseokokoelmista.
  Didrichsenin taidemuseo on yksi Suomen omaleimaisimpia museokokonaisuuksia historialtaan ja toiminta-ajatukseltaan. Mielenkiintoisia, kunnianhimoisia näyttelyitä on saatu aikaiseksi ainutlaatuisessa ympäristössä vuosi toisensa perään. Didrichsenin suvun jälkeläiset ovat mukana museon toiminnassa edelleen.

 

Elin Danielson "Keväthaka" 1890


Taiteilijoiden yhteisöllistyminen alkoi Ranskasta. Siitä tuli kansainvälinen ilmiö 1870-luvun lopulla. Taiteilijat perustivat Ahvenanmaan Önningebyhyn kesäisen siirtokunnan nuorista suomalaisista ja ruotsalaisista taiteilijoista, myös eestiläisiä ja norjalaisia taiteilijoita oli mukana.  Suomalaisen kultakauden taiteilijäyhteisö muodostui vähän myöhemmin Tuusulanjärven rantamaisemiin. He loivat sinne itselleen oman asuinyhteisön.
  Näyttelyn taiteilijoihin kuuluvat muun muassa J.A.G. Acke, Fredrik Ahlstedt,  Elin Danielson-Gambogi, Pekka Halonen, Eero Järnefelt ja Christian Krohg.



Reidar Särestöniemen "Kuun valaisemat puut" valittiin yleisön toiveesta esillä olevaan näyttelyyn  kuukauden teokseksi. Didrichsenit ostivat teoksen taiteilijan kotoa Kittilästä vuonna 1968.



 Nämä lusikat ovat osa Marie-Louise Didrichsenin kattausta, joka on esillä museon näyttelytiloissa.



Esillä on useita Henry Mooren tekemiä veistoksia.



Viktor Westerholm "Lokakuun ilta Ahvenanmaalla" 1889



Pekka Halonen "Saunaranta kevättalvella" 1906



Venny Soldan-Brofeldt "Omakuva" 1890



Venny Soldan-Brofeldt "Juhani Ahon muotokuva" 1891




Pekka Halonen "Ateria" 1899. Teos oli Didrichsenien ensimmäinen hankinta vuonna 1942.



Eero Järnefelt "Rentukoita" 1916




Taidemuseon näyttelytilaa.



Elin Danielson "Omenapuun alla" 1890 



J.A.G. Acke "Eja ensimmäisen kerran" 1887



 Viktor Westerholm "Eckerön postilaituri" 1884



Elin Danielson "Hilma Westerholmin muotokuva" 1888



Pihanäkymä Didrichsenin taidemuseosta. Museo sijaitsee Helsingin Kuusisaaressa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti