keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Juhani Grönlund (1944-2020): Muistonäyttely

 Jussi Grönlundin persoona herää eloon




Jussi Grönlundin Muistonäyttely Uudenkaupungin Kultuurikeskus Crusellissa 4.10.2021 asti

Juhani Mikael Grönlund syntyi Raumalla. Hänen isänsä oli ammatiltaan merikapteeni. 
Näyttelyn maalaukset ovat syntyneet Jussin asuessa Uudessakaupungissa. 
Monelle uusikaupunkilaiselle Jussin ikoninen, kookas hahmo tuli tutuksi, kun hänellä oli kesäisin tapana istuskella Rauhanpuistossa keskustelemassa tummansinisissä asusteissaan. Jotkut tiesivät että hän on omistautunut taiteelle, useat eivät. Kukaan ei ollut tauluja nähnyt. No, nyt näkee. 
Maalauksiin voi tutustua Uudenkaupungin Crusellissa arkisin klo 10-16, aina 4.10.2021 asti.

Maalaaminen oli Jussin intohimo vuosikymmenet, hän ei kuitenkaan halunnut julkisesti esitellä maalauksiaan, koska halusi maalausten jäävän auki muutoksille. Melko loppumetreille tämä periaate säilyi. 
Tyyli on vaikuttava väreissään ja muodoissaan ja väistelee edelleen määritelmiä. Pitää mennä itse katsomaan ja vaikuttumaan. Ne jotka Jussin tunsivat, tuntevat myös hänen läsnäolonsa hänen maalauksissaan, hänen elämän pituisessa intohimossaan, maalaamisessa. Loputtomasti vaikuttavia auringonlaskuja, muunnelmia veneistä, saariston luontoa. Sama näkymä alati muuttuvana, sama purjelaiva lukemattomina muunnelmina. 

Näyttely on  ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliolan ja Jussin tyttärien Mi ja Li Grönlundin kokoama sekä hieno kunnianosoitus taiteilijalle ja hänen omistautumiselleen maalaamiselle.
Jussi Grönlund oli mieleenjäävä osa uusikaupunkilaista katuelämää. Kun häntä ei enää puistossa näkynyt, tiesi että nyt on jotakin tapahtunut. Tauluissaan hän yhä elää: kohta hän puhkeaisi puhumaan soljuvasti. Puhetta virtaisi mahtavalla bassolla kuin yhtä lausetta. Ja hän jatkaisi tajunnanvirtaansa täältä sinne ikuisuuteen. Puhuessaan hän säilyttäisi tinkimättömästi omat ajatuksensa. Taiteen takemisessään samoin.

Taiteilija Jori Tapio Kalliolan tekemä installaatio "Maalari" ystävästään Jussi Grönlundista hallitsee näyttelyn keskiosaa.



Juhani Grönlund, Auringon laskiessa 6

Tärkeä aihe Jussille olivat myös laivat, joista näyttelyssä on esillä useita erilaisia väritutkielmia.

Auringon laskiessa 4
Pilvet 3



Juhani Grönlund, Omakuva  (1990-luvulta)

Ilta 1

Männyt 2
Leppä, syksy

Soutuvene

Maalaus Vanhasta kirkosta


Villatavaratehdas 2

Laivatutkielma


Jori Tapio Kalliolan istallaatiossa Jussi istuu sivellin kädessä, naakka käsivarrellaan taas yhden laivamaalauksensa edessä. 



Taiteilijan elämää:  pensseleitä, maaleja, tupakkatarvikkeita, valokuvia elämän varrelta

Romanimies 1


Näyttelystä voi päätellä että laivat ja purjehtiminen olivat aina Juhani Grönlundin taiteen ja hänen elämänsä kesiössä.


Jussin tyttäret Mi ja Li Grönlund ovat tehneet hienoa työtä kootessaan näyttelyn Juhani Grönlundin taiteesta. Mi Grönlundin puoliso,  ITE-taiteilija Jori Kalliola on laatinut installaation "Maalari" Jussi Grönlundista. "Maalarin" ympärille on luotu näyttelyyn kokonainen ateljeemiljöö.





Auringon laskiessa 6



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti