torstai 23. helmikuuta 2023

Aquariuksen aikakirjat

 Irman matkassa sfääreihin

James Leo Herlihy

Maaliskuu on aina ollut taianomaista aikaa Irman elämässä, jo eilen helmikuun lopulla mollottivat taivaalla yhtä aikaa sekä Venus, Jupiter ja kuunsirppi. Planeetat lähentyvät toisiaan. Ja niin Irma muistaa 1970-luvun tajunnan räjäyttäjää, James Leo Herlihyä. Herlihy oli aikansa tabujen kimpussa ja taltioi ajan henkeä romaanissaan Aquariuksen aika (alkuteos The Season of the Witch, 1971). Kuuluisaksi James Leo tuli kuitenkin romaanillaan Midnight cowboy ja kirjasta tehdyllä elokuvalla. 

Aquariuksen aika

Aquariuksen aika taltioi nykyajasta katseltuna huvittavan tarkasti 60-luvun ilmiöitä. On 17-vuotias tyttö joka päättää lähteä biologisen isänsä etsintään pohjoisen Michiganista New Yorkiin. Matkaa taitetaan yhdessä pari vuotta vanhemman henkiystävän,  Johnin kanssa, joka on gay ja pelkää armeijaan joutumista, joka siis siihen aikaan tarkoitti osallistumista Vietnamin sotaan. Noustaan Grayhoundin bussiin, jossa kunnellaan Simon & Garlfunkelin "Americaa". Ystävyksille radiosta kuuluva musiikki tulkitaan merkkinä. Tie on oikea, karkumatka oiva ratkaisu ongelmiin.
Tytön biologinen isä on puolalainen opettaja ja pakolainen. Jotenkin tuntuu tutulta. Äiti on hurjana tytön karkureissusta. Mutta tyttö ja hänen ystävänsä ovat päättäväisiä. Matkalla kohti uutta elämää, uutta aikakautta. Tyttö taltioi matkaa päiväkirjaansa. Eletään vuotta 1969. Päähenkilö muistaa vielä hyvin riitelyn äidin kanssa Woodstockin musiikkifestareille osallistumisesta.


James Leo Herlihy on The Season of the Witchin kirjoittamisen aikoihin yli nelikymppinen ja tutustunut kommuunielämään samanhenkisten kanssa, sodanvastaiseen liikkeeseen ja muuttanut itsekin Michiganista New Yorkin kautta Floridan eteläkärkeen, Key Westiin, jonka koki sytyttävänä paikkakuntana. The Season of the Witch eli siis Aquariuksen aika jäi Herlihyn viimeiseksi romaaniksi hänen jatkaessaan matkaansa Los Angelesiin, Kaliforniaan. Lännessä James Leo Herlihyn ura jatkui näytelmäkirjailijana ja näyttelijänä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti