maanantai 10. huhtikuuta 2023

Antti lukee ja harrastaa

Vapaa-ajan rientoja ja liikuntaa 


Lukeminen on hauska harrastus. Kun on lähes koko ikänsä lukenut, niin sitä ei pidä mitenkään ihmeellisenä. Kun isosiskoni meni kouluun täytin neljä vuotta. Minua eivät sinne vielä huolineet, mutta samalla kun ekaluokkaa käyvä sisko opiskeli lukemaan päätin opetella tämän taidon ja sehän onnistui. Kun tuli aika mennä kouluun niin ihmettelin vain miksi pitää oppia tavaamaan vaikka osaakin lukea aivan sujuvasti.


Greta Garbo ja kirjoja hänestä

Kuluneen talvikauden aikana käteen sattui minulle outo kirja, joka kertoi näyttelijä Greta Garbon tarinan. Garbo on alun perin ruotsalainen Greta Gustafsson ja Amerikkaan muutettuaan hän vaihtoi sukunimekseen paremmin elokuvamaailmaan sopivan nimen Garbo. Hän syntyi 18. syyskuuta 1905 Tukholmassa Ruotsissa ja kuoli 15. huhtikuuta 1990 New Yorkissa Amerikassa.

Kuuluisuuden takia Garbosta on kirjoitettu useita teoksia. Ensimmäisenä käteen sattui Antoni Gronowiczin "Garbo". Vuonna 1990 suomeksi ilmestynut lähes 400-sivuinen opus on melko perusteellinen. Mukana on myös kuvia maailmantähden taipaleelta. Merkille pantavaa on, että Garbo ei halunnut että hänestä julkaistaisiin mitään kirjaa hänen eläessään.

Tietenkään tämä ensimmäinen kirja Garbosta ei rittänyt. Kirjaston uumenista löytyi lisää luettavaa. Niihin kuuluivat muun muassa Barry Parisin "Garbo - Suuri yksinäinen" (suomennettu vuonna 1994), Sven Bromanin "Greta Garbon omakuva" (suomennettu vuonna 1994) ja Anne Taraban "Salaperäinen Garbo" joka suomennettiin vuonna 1999.



Ihmeellisintä näissä kirjoissa ehkä on, että kaikissa niissä tuli esille vähän erilainen Garbo. Sen takia vain yhden kirjan lukemalla saa ehkä yksipuolisen kuvan tästä julkkiksesta. Täytyy muistaa että Garbo oli alle 20-vuotias kun hän pääsi tai joutui täysin uudenlaiseen elämäntilanteeseen. Garbo saapui suomalaissyntyisen elokuvaohjaaja Mauriz Stillerin kanssa junalla Los Angelesiin syyskuun alussa 1925. Sitä ennen parivaljakko joutui kuluttamaan aikaansa New Yorkin helteisessä kesässä sillä he saapuivat Atlantin yli Amerikkaan jo 6. heinäkuuta 1925.



Kirjoihin liitetyt monet valokuvat antavat lisävalaistusta Garbon elämään ja erityisesti hänen elokuvarooleihinsa. Pärjääminen erittäin kovassa elokuvamaailmassa ei ollut helppoa. Sen takia Garbo halusi varjella omaa yksityisyyttään mahdollisimman tarkasti. Siitä huolimatta elokuvayhtiöt halusivat levittää hänestä erilaisia keksittyjä rakkaustarinoita elokuvien markkinointia vauhdittaakseen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti