sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Rakkaudella 4.

                              Rakkaudella Vakka-Suomesta 4. 

                    Pyhärantaa ja Taivassaloa vuosilta 1987-1988

 

                          

Pyhärannan Vihitynrinki sijaitsee yksityismailla. Siellä voi noudattaa jokamiehen oikeuksia. Aluetta ei saa rostata tai virittää alueelle nuotiota luvattomasti. Tunnetuimman tarinan mukaan paikalla sijaitsisi suurmiehen hauta. Tähän tapaan paikkaa on selitetty siellä olevassa muistolaatassakin. Museoviraston selvityksen mukaan paikalla on mahdollisesti sijainnut keskiaikainen kappeli.
Uusimman tutkimuksen mukaan Pyhälle Ristille omistettu Taivassalon harmaakivikirkko on rakennettu vuosien 1425-1440.  Harmaakivikirkko sijaitsee Taivassalon kirkkosaaressa. Kirkon seinillä on kalkkimaalauksia, joista vanhimmat on tehty kirkon valmistuttua. Kirkon kalkkimaalaukset toimivat aikanaan eräänlaisena kuvaraamattuna ja ovat kontreettisuudessaan  edelleen hyvin vaikuttavia.Taivassalossa vietetään vuosittain heinäkuun alussa Silakrysäystä. Aiempina vuosina pitopaikkana oli Mussalo ja sen vanhan koulun ympäristö. Silakrysäys kerää tuhansia kävijöitä. Vuosittain valitaan myös Vuoden Rysäyttäjä.


Kauniit pylväskatajat kuuluvat merellisen Vakka-Suomen luontoon. Nämä komeat kaksoiskatajat kasvoivat aivan Kustavin tien varren tuntumassa sijainneella peltoaukealla Taivassalossa. Mieleen tulevan Italian syressit. Katajat voivat elää Suomessa jopa tuhatvuotiaiksi.Taivassalon kotiseutumuseo sijaitsee Wiialan kylässä Viiaisten kartanossa. Kartano sai alkunsa, kun saksalaissyntyinen aatelismies Anders Grap sai kylän maat haltuunsa 1370-luvulla. Nykyinen päärakennus on rakennettu vuosina 1779-1784. Tila saatiin ostettua Taivassalo-Seuralle vuonna 1960. Musetoiminta pääsi alkuun kymmenen vuotta myöhemmin. Museoalueella sijaitsee vanha tuulimylly, halli ja paja. Kesäisin muoseossa järjestetään suositut kotiseutupäivät ja muita tapahtumia. Kartanossa on yöpynyt muun muassa Ruotsin kuningas Kustaa IV Adolf.


           Taivassalossa sijainnut vanha riihi iltavalaistuksessa.  Muusikko Lauri Tähkä on rakentanut Taivassaloon oman saarimökin saunan vanhoisa hirsistä, joita hän haali eri puolilta Suomea. Mukana oli myös riihen mustia, kirkon punaisia ja navetan harmaita hirsiä.  
                          

Taivassalon kunnan syntyvuotena pidetään vuotta 1155. Silloin piispa Henrik kastoi väkeä Viiaisten kartanon lähteellä. Kalastus on kuulunut ja kuuluu edelleen tärkeänä osana taivassalolaiseen elämänpiiriin ja elinkeinoelämään.  Kunnassa on merenrantaa yli 300 kilometrin verran ja pari tuhatta kesäasuntoa. Taivassalossa on eniten kalastajia koko Saaristomeren alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti