sunnuntai 27. elokuuta 2017

Rautalampi

Nuapurissa RautalammillaKesälomamatkalla jossakin Suomessa voi osua vaikka Nuapuriin. Nuapurissa saa ruokoo, juomoo ja viihettä. Nälkäisille poikkeaville maistui. Missähän päin sitä ollaankaan? No, Rautalammilla tietysti. Rautalampi on kuulu kylänraitistaan,  ja vaikkapa Tossunlinnasta löytyneestä kalliomaalauksesta jylhän vesireitin varrella.
Aivan Nuapuria vastapäätä, valtakunnallisesti merkittävän Rautalammin kirkonkylä kylänraitin toisella puolella on mahdollisuus päästä vaikka valokuvaan.
Rautalammin kylänraitin maisemaan kuuluu hautausmaa järven rannalla. Hyvin hoidetun hautausmaan kivet kertovat omalla tavallaan historiasta.Kauppaneuvos Heikki Peuran ja Aina Peuran hautamuistomerkki aivan Rautalammin kirkon kellotapulin läheisyydessä.
Kävelyreitin varrelle sattunutta Rautalammin kylänraitin maisemaa ja kahvilan vanha Paulig-kahvimainos.Virkkausinnostus on vallannut myös Rautalammin. Keskustan koivu ja siihen kiinnitetyt linnunpöntöt ovat saaneet uuden värikkään ulkoasun.Rautalammin museo on käymisen arvoinen paikka. Kesäajan erikoisnäyttely kertoi Rautalammilta 1500-luvulla lähtien Ruotsiin ja Amerikkaan lähteneistä metsäsuomalaisista. 
Viime sodan jälkeen Rautalammille tuli paljon evakkoja Karjalasta. Kotiseudun jättäminen ei ollut helppoa millään tavalla.Metsäsuomalaiset.  Myös Rautalammilta lähdettiin 
siirtolaisiksi Ruotsin havupuuvyöhykkeelle jo 1500-luvulta lähtien. Myöhemmin Ruotsista suunnattiin Yhdysvaltoihin Delaware-joelle. 
Sentraali Santran valtakuntaa. Puhelut yhdistettiin käsikäyttöisessä keskuksessa.
Rautalammin museon päärakennus oli yksi kävelyretken pääkohteista. Sisälle ei voinut olla menemättä, taas yksi kohde poikkeaville.
Rautalammin idyllistä kylänraittia. Kahvilan ovi odottaa avoimena kahvinjanoisia kulkijoita.
Vähän eri tyylinen valtion virastotalo kylänraitin varrella.
Kylänraitin vanhaa rakennuskantaa. Paikkakunnalta löytyy aito Pilvenpiirtäjä, jonka pituus korvaa korkeuden. Rakennuksessa on ainakin parturi-kampaamo, kellosepänliike ja kahvila.
Hyvin hoidettu vanha pihapiiri Rautalammin keskustassa pääraitin varrella.

Tukkirekat jyristelevät ja huristelevat pitkin Rautalammin keskustan raittia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti