perjantai 3. tammikuuta 2020

Taiteilijasisaret Uudenkaupungin Crusellissa

"Reittejä" Auli Sormusen, Susanna Pihlajan ja Hannele Salmelan taiteen maailmaan. Taidenäyttely Crusellissa.

Susanna Pihlaja: Vanha sydämeni 2019 

Itsenäisesti ja toisistaan erillään työskentelevät taiteilijat saavat "Reittejään" tutkivan hämmästelemään. Syväältä luotaavat teokset viiltävät ja vihlovat ja kutsuvat luokseen aina uudelleen. Onneksi Crusellin Liljelund-halliin voi poiketa ilmaiseksi 17.1.2020 asti  ti-pe 10-17, su 12-16, osoitteeseen Kullervontie 11.
Koskettavien teosten vierellä haluaa viettää aikaa aivan itsekseen, teokset avautuvat vähin erin ja hitaasti,  jotkut äkisti kuin halolla päähän lyöden tai tikarinpistolla suoraan sydämeen.
Samalla paikkakunnalla asuminen näyttää työntävän yksilöllisiä uusikaupunkilaistaiteilijoita tutkimaan eri suunnista elämän arvaamattomuutta. Yhteisöllisyydessä on voimaa, vaikka sitä ei edes tiedostaisi, kuten  aikoinaan taiteilijayhteisöissä Ahvenanmaalla Önningebyssä tai Tanskan Skagenissa, Ruotsissa Siljan-järven ympäristössä tai Suomessa Tuusulan järven seudulla.

 
Auli Sormunen: Kukinto 2019


Auli Sormunen: Uusi huone 2016


Auli Sormunen: Lepatus 2018


Auli Sormunen: Maaginen kylpylä 2019


Auli Sormunen: Mielteissä 2019


Auli Sormunen: Limbinen järjestelmä 2015



Auli Sormunen: Samsara 2017


Susanna Pihlaja: Läpimurto 2019

Susanna Pihlaja: Surun ja toivon laulu 2019


Susanna Pihlaja: Loitsu 2019

Susanna Pihlaja: Intuitio 2019

Susanna Pihlaja: Corona 2019

Susanna Pihlaja: Kevyempi kulkea 2019











"Linnut, puut, ihmisten, etenkin tyttöjen ja naisten kasvot kiehtovat minua eniten.  Aistin, että niillä on minulle jotain kerrottavaa",   Hannele Salmelan sanoin.


"Reittejä" -näyttelyn taiteilijoiden äärellä irtautuminen arjesta on kiehtova, houkuttava, joskus selkäpiitä karmiva matka tunteiden, loputtomien labyrinttikäytävien sokkeloihin. Voi peilata omia polkujaan vasten taiteen luomuksia. Löytää loputtomasti kysymyksiä, ehkä myös vastauksia ja heijastumia kokemuksistaan, irtiottojaan ja kykyään pysyä pinnalla kaikesta huolimatta. Ja voi löytää valoa, talvisen pimeytensäkin keskeltä.

Hannele Salmelan pienen taidekirjan tutkimiseen kannattaa varata aikaa.


Lopuksi voi poiketa puutalokaupungin kaduille sulattelemaan näkemäänsä, piipahtaa yllättäen löytyvään pieneen kahvilaan tai ravintolaan. 


1 kommentti: