Blogiarkisto

perjantai 14. joulukuuta 2018

Taina Tomera auttaa mummia ja muita Astrid Lindgrenin joulukertomuksia

                              Taina Tomera auttaa mummia



Lapset, opettaja Lisbeth, kouluavustaja Miia-Maria ja kouluvaari Antti ovat kokoontuneet Kahvila Babylonin satunurkkaan. Antti lopettelee omista joulumuistoistaan kertomista.
Opettaja Lisbethillä on kädessään Astrid Lindgrenin kirja.  Hän lukee lapsille joulukertomuksen "Taina Tomera auttaa mummia".

Taina Tomera on vasta seitsemänvuotias, mutta tomera ja aikaansaava ruskeasilmäinen tyttö. Hän asuu pikkutalossa yhdessä mummin kanssa. Jouluvalmistelut ovat kiireisimmillään, mutta mummille tapahtuu vahinko: hän liukastuu siivotessaan ja koko joulu uhkaa mennä pipariksi.
Taina Tomera lupaa kuitenkin, että joulua vietetään yhdessä mummin kanssa. Naapurissa asuvat aikuiset ovat hiukan avuksi Taina Tomeralle, mutta suurimman osan jouluvalmisteluista ja  siivouksista hän tekee itse.

Mummi joutuu käyttämään mielikuvitusta, sillä hän ei pääse itse ostamaan kaupasta Taina Tomeralle ajateltua lahjaa. Taina Tomera yllättää mummin sellaisella lahjalla, jota mummi on odottanut pitkään.
Lapset Kahvila Babylonissa kuuntelevat tarinaa ja katsovat Astrid Lindgenin tarinan Peppi Pitkätossun joulusta. Pääosassa on Inger Nilsson, jonka lapset tunnistavat oitis Pepiksi..


Kahvilan isäntä kaivaa kaapistosta jotakin salaperäistä. Pian hän nostaa kätensä pystyyn ja arvuuttelee mitä täällä on? No uunissa kuivattuja omenaviipaleita kahvilan omasta pihapuusta. Ja itsetehtyä suklaata. Lapset yllättävät kahvilan isännän itse tekemillään taideteoksilla. 
  - Kylläpä ovat hienoja, ihailee kahvilan isäntä ja lyö kätensä yhteen. Näistä tulee hieno taidenäyttely joulun ajaksi.


Koululaiset saavat käteensä pienet leikkilapiot. Pian koko joukko häärää kahvilan pihalla, jossa lintujen ruokintapaikalla roikkuu erilaisia laitteita. Lapset kaivavat leikkilapioillaan laatikosta siemeniä ja pähkinöitä sekä ripottelevat saaliin lintulaudalle.
Koululaiset innostuvat Astrid Lindgrenin tarinoista ja opettaja lupaa lukea hänen kirjoittamiaan joulutarinoita koulussa lisää.  
- Tsirp tsirp, kuuluu pian pihapuusta. Missä ihmeessä lintu on? Antti vain  myhäilee salaperäisesti ja toteaa: "Ne ovat minun pieniä ystäviäni ja tulevat varmasti pian paikalle."
- Hyvä että Antti osaat lintujen kieltäkin.  Koskaan ei ole liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus, velmuilee kahvilan isäntä Antille.


Lapset sekä aikuiset ovat vähän hämillään. Nähdäänkö me vasta joulun jälkeen?
Tulette sitten vanhempienne, sisaruksienne tai isovanhempienne kanssa katsomaan hienoa joulunäyttelyänne, tänne kahvilaan toivottelee kahvilan isäntä.

Kotona lasten vanhemmat hämmästelevät lastensa tomeraa joulusiivousvillitystä.

Kirjat:
Astrid Lindgren, Taina Tomera auttaa mummia
Astrid Lindgren, Joulukertomuksia
Astrid Lindgren, Lapsen joulu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti