Blogiarkisto

torstai 20. joulukuuta 2018

Punajuurilaatikkoa jouluksi

                          Antti ja Irma hääräävät keittiössä



Antti ja Irma istuksivat Kahvila Babylonissa ja miettivät jouluaan ja katselevat ulos ikkunasta puutarhan talvi-idylliä. Lumisade on tauonnut. Lumityöt on tehty.
Irma nappaa hyllystä kirjan:
- Katso minkä löysin! Tämähän on nyt ajankohtainen. Pellingin joulu. Selaillaan täältä joku jouluinen syötävä.
- Punaista pitää siis olla, Antti päättää. Sitten he pläräävät kirjaa.
- Punakaalia haudutettuna? Lanttulaatikko löytyisi. Hei tehdään kuitenkin punajuurivuoka. Otetaas kirja mukaan, tutkitaan kotona lisää. Jos sieltä löytyisi jotakin muuta punaista, vaikka glögiä.


Sitten päräytetään maaseudulle ostoksille. Nyt paljon juureksia, Irma innostuu.
Punajuuria, porkkanoita, mutta mitä nämä ovat? Irma ihmettelee pitkulaisia vaaleita juurikkaita.
Lisäksi sullotaan laukkuihin puna- ja valkosipulia, kaalia, lanttua. Ja kaksi isoa kennoa kananmunia.
Kaksikymppinen laitetaan itsepalvelukassalle ja valmiita ollaan.
Sitten porhalletaan takaisin kaupungille ja ostellaan vähän lisukkeita, on sitten helpompi laitella jouluapetta. Hurautetaan Irman asunnolle. 
Irma muistelee kuulleensa että sinihomejuustoinen punajuurilaatikko on monen mielestä helppo tehdä ja maittoisaa. 
- Raastetaan ensin punajuuret, niin kuin silloin ennen, päättää Irma. 
Kaapista kaivetaan vanha monitoimikone ja raastetaan sillä: 
6 keskikokoista punajuurta, 2 vastaostettua outoa juurikasta (palsternakkaa), 1 porkkana, 2 Babylonin talviomenaa, pala lanttua. Punasipuli ja valkoinen silputaan pieneksi. Yksi pussi Aurajuustomurua.
Raasteet kulhoon ja maustataan teelusikallisilla suolaa ja pippuria. Sitten ravistellaan niitä Auran homejuuston murusia joukkoon pussillinen ja kolmen desin purkki kermaa ja desi tai kaksi omenatuoremehua.
Sekoitetaan. Sötkön sötkön ja lisätään vielä kananmuna sötkön.
Uunivuoka voidellaan ja kunnolla sekoitettu punajuuriraaste muine hyvineen ja pinnalle ripoteltuine kaurajauhoineen ja juustohöylättyine voivuolamineen laitetaan uuniin kahteensataan asteeseen alimmalle ritilälle.


Mennään noin 45 minuutiksi viiva tunniksi katsomaan telkkaria. Maistellaan ja mietitään onko jo valmis. Hm, hyvää on.



Alennetaan lämpöä sataan asteeseen. Vielä hetken haudutellaan. Herätellään sudennälkää. Maistellaan. Ja annetaan vielä olla jälkilämmössä. Maistellaan.
Varoituksen sana. Ruoka ei säily jouluun asti.  Niin hyvää piiloa ei ole. Se syödään. 
Antin ja Irman arvosana: kymppi miinus. Ruoka ja seura.



Huomenna teemme uutta punajuurilaatikkoa. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti