Blogiarkisto

maanantai 3. joulukuuta 2018

Kurkistuksia jouluun

                                 Kaksoset vintin rappusilla



Kahvila Babylonin isäntä palaa jouluostoksilta ja huomaa pihassaan naapurin uteliaat kaksoset.

- Mittä te Jeppu on? Taalaanko tulla teille? Isäntä nyökkää myhäillen.
- Jedi on koira joka tulee ja menee mielensä mukaan. Ensilumesta se ei pidä, selittää isäntä Jannikalle ja Janettelle. Mennään sisään, minulla on teille ylläri. Kahvila Babylonin isäntä paukaisee ovesta sisälle. Myös Jannika ja Janette ovat saaneet ulkoiluvaatteensa joten kuten riisuttua. Linnut jäävät omenapuihin hyppimään ja omaa osaansa lintulyhteestä nauttimaan. Lumipyry valtaa maiseman. Sisältä sitä on kiva katsoa, eikä kastu.
- Taalaanko ittua tuotta teilän lapputilla? kysyy Janette ja kiipeää vintin rappusille kohtaan mistä näkee ulos. Isäntä lupaa. Oottakaas hetki!
Isäntä asettuu tyttöjen väliin kahvilan sisärappusille ja avaa Helisevän Joulukirjan. Tytöt kääntävät katseensa värikkääseen kirjaan pois linnuista ja lumisateesta, jotka kiehtovat ikkunan ulkopuolella talvisessa maisemassa.
Joulukirjan ensimmäiseltä sivulta näkyviin tulee jouluinen ovi. Tytöt saavat avata salaperäisen oven ja yllättyvät.
Kirjan on niin mielenkiintoinen, että koko kirja luetaan läpi rappusilla istuen. Yksi lukukerta ei kuitenkaan riitä, vaan kirjan sivuja käännellään ja luukkuja avataan uudestaan ja uudestaan helinöineen ja jouluyllätyksineen.
- Litää! Lue litää!


Isäntä ottaa kaksosia kädestä, auttaa rappusista alas ja etsii joulunurkkauksesta lisää kirjoja. Isäntä valitsee vielä muutaman joulukirjan ja istuttaa kaksoset vihreälle sovalle molemmille puolilleen ja näyttää ensimmäistä kirjaa, jossa eksynyt Helkky -koira etsii tietä kotiinsa. Kun kirja avataan, niin esille avautuu jouluinen näkymä erään talon ikkunasta. Olisiko siellä Helkyn koti?
Mutta ei, Helkky joutuu vielä etsimään.


Jouluisessa kurkistuskirjassa etsitään Joulu-Nallea. Joulu-Nalle tipahti pukin kyydistä. Kaksoset seuraavat miten Joulu-Nallen matka etenee halki monenlaisten maisemien ja kuka auttaa Joulu-Nallea. Löytääkö Joulu-Nalle tiensä perille Tomin luokse jouluksi? Kaksoset kurkistelevat läppien alle, vetävät vipusista, kääntävät kahvaa ja kiekauttavat kiekkoa, jotta nalle pääsisi jouluksi perille.



Viimeiseksi tutustutaan Nalle Puhin suureen jouluyllätykseen. Puolen hehtaarin metsän asukkaat saavat joulukirjeitä. Kaikki joulukirjeen saaneet päättivät lähteä kohti Pohjoisnapaa. Perillä odotti yllätys. 
Janette ja Jannika ottavat jo tutuiksi tulleet jouluiset kirjat lattialle. Mikä kirja olikaan paras? Ja voisivatko hekin saada pukilta lahjaksi omat värikkäät joulusukat? 

Kun isäntä avaa valmiiksi pukeissa oleville tytöille ulko-oven, niin samassa sisään pujahtaa kissa.
- Kitta, henkäisee Jannika. Molemmat tuijottavat pitkäkarvaista, viiksekästä ja muistavalkoista kissaa lumontuneina. Kissa kipittää häntä huiskaten suorinta tietä rappusille ja niitä pitkin yläkertaan.
- Taalaanko me tulla tänne huomennakin, killittää Janette isäntää suurin silmin. Mikähän kittan nimi on? 
- Se on Joulukissa, sanoo isäntä naama peruslukemilla.

Jouluiset kurkistuskirjat, näyttämö ja joulukirjekirjat:
Helisevä Joulukirja;
Susanna Ronchin kuvittama Kuuntele kulkusia Helkky;
Ian Whybrov & Alex Scheffler: Joulu-Nalle;
Andrew Greyn kuvittama Nalle Puh ja suuri jouluyllätys


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti