Blogiarkisto

maanantai 10. joulukuuta 2018

Oi kuusipuu!

     Kaksoset sytyttävät Kahvila Babylonin jouluvalot


Kahvila Babylonin rappusia myrskyn pudottamista oksista siivonnut kahvilan isäntä kuulee takaansa pieniä askelia. Ei vai yksiä, vaan kahdet pienet askeleet soraisella käytävällä.
- Me tultiin kuutta kattomaan, tokaisee toinen paikalle tepsutelleista kaksosista.
- Ikävä kertoa, mutta ei meillä ole vielä joulukuusta, mutta mennään laittamaan ulkovalot katajaan, toteaa kahvilan isäntä. Teidän täytyy vain sanoa kovalla äänellä "Hokkus pokkus", niin valot varmasti syttyvät.
- Hokkut pokkut, hokkut pokkut, hoilottavat lapset. Hoktala poktala, hoktala poktala, tytöt kokeilevat.
- Vähän kovempaa, opastaa autotallin perukoilla jotakin häärivä isäntä.
Pihalla kajahtaa kovaääninen hokkut pokkut ja kuin ihmeen kaupalla katajaan syttyy kirkas symmetrisen kaunis valospiraali. Kaksoset tuijottavat kahta yhdessä kasvavaa katajaa silmät selällään. Onnittuttiin!
- Kiitokset. Nyt valot saatiin syttymään. Voimme katsella niitä koko joulun ajan. Voisimme lukea sisällä kahvilassa pari joulukuusikirjaa, ehdottaa kahvilan isäntä kaksosille.


Kaksoset seuraavat kahvilan isäntää keittiöön. Pöydällä odottelee pari sulamassa ollutta joulutorttutaikinalevyä, jotka isäntä leikkaa neliön muotoisiksi, tekee kulmiin viillokset ja laittaa tähtitorttujen keskelle nokareen omenehilloa ja ripottaa vähän mantelimurusia hillon päälle. Uuni on lämmennyt sopivasti ja isäntä sujauttaa pellin uuniin.
- Hyviä, mutta ovatpa kuumia, kaksoset tuumivat joulutorttuja maistellessaan. - Mittä ne joulukuutikiljat on? kaksikko penää.
   Kolmikko istahtaa kahvilan sohvanurkkaukseen. Pöydällä on pieni pino värikkäitä kirjoja. Ensimmäisenä käteen sattuu lyhyt mutta koskettava tarina maailman pienimmistä joulukuusesta. Kaksoset kuuntelevat hiiskumatta pienen kuusen tarinaa. Myötätunto ja joulutorttujen tuoksu leijuu ilmassa.
- Oli ihana tatu. Tiinä kävi hyvin, Jannika tuumaa tarinan lopussa. Luetaan toinenkin kuutikilja, joka keltoo joulukuutetta.
Kirjan sivuja käänellessään kaksoset ihailevat kolmiulottesia metsänäyttämöitä, joita avautuu toinen toisensa jälkeen.
- Oi kuinka kaunit kuuti, ihailevat kaksoset tutkiessaan kirjan sivuja ihmeissään. 


Kaksoset ovat tyytyväisiä, kun molemmissa kirjoissa kuuset jäävät metsään. Tytöt kiikuttavat kirjat kouluavustaja Miia-Marialle, joka lukee jo monetta päivää tietokirjaa suomalaisen joulukuusen tarinasta kahvilan lukunurkan vihreässä nojatuolissa.
   Miia-Maria aikoo jatkaa seuraavanakin päivänä paksun mutta mielenkiintoisen kirjan lukemista. Kirja kertaa runsain vaikuttavin valokuvin suomalaisen joulukuusen historiaa aina nykyajan kuusenkoristeluvillityksiin. Joulupuu on rakennettu!
 Miia-Maria napsauttaa cd-soittimen päälle. Pian kahvilassa kaikuu kansainvälisiä joululauluja ja  musiikkia eri puolilta maailmaa. Tutut mutta vähän erilaiset rytmit saavat kaksoset pian liikkeelle ja tanssahtelemaan musiikin tahdissa. 


Kirjat:
Kasuya, Maailman pienin joulukuusi
Pikku joulukuusi, Näyttämökirja
Kaisa Koivisto & Hannele Nyman & Marjo-Riitta Saloniemi, Joulupuu on rakennettu. Suomalaisen joulukuusen tarina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti