Blogiarkisto

tiistai 4. joulukuuta 2018

Pikku Villen seikkailu jouluaattona

                               Mistä tulet Ruotsin tonttu?


"Hohtava hanki kattoi mäntykankaan laidasta laitaan, eikä koko avaralla lakeudella näkynyt kuin yksi ainokainen ihmisasumus, vähäinen tupa, vanha ja harmaa."
Näin alkaa pikku "Villen seikkailu jouluaattona". Yli sata vuotta vanha joulusatu ja sen pitkäpartainen tonttu on Ruotsin ensimmäinen varsinainen joulutonttu.
Yksi Ruotsin kansalliskirjailijoista, Viktor Rydberg julkaisi sadun vuonna 1875 ja sen jälkeen sitä on luettu lukemattomissa ruotsalaiskodeissa.


Sadun ääneen lukeminen jouluaattona kuului perinteeseen myös taiteilija Harald Wibergin lapsuuskodissa. Satua kuunnellessaan hän saattoi nähdä kaiken ilmielävänä. Wiberg tahtoi säilyttää perinteen ja luki satua myöhemmin omille lapsilleen. Hän toteutti vihdoin pitkäaikaisen unelmansa ja siirsi näkemyksensä ja muistonsa lapsuuden joulusadusta "Villen seikkailu jouluaattona" -kirjan sivuille.


Tontturuno, jota lauletaan suosittuna myös Suomessa, on alun perin Viktor Rydbergin kynästä.


Harald Wiberg jatkaa tonttujen tarinaa sadussa "Tonttu ja kettu". Tonttu on saanut nyt pitkän entistä  punaisemman hiippalakin.

Kirjat: Viktor Rydberg & Harald Wiberg, Pikku Villen seikkailu jouluaattona; Harald Wiberg & Erik Forsslund, Tonttu ja kettu




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti