torstai 26. tammikuuta 2017

Antin uimatarinoita

                                                    Antin uintiretkistäJoskus neljännellä luokalla Antin kouluun Varkaudessa tuli samanikäinen poika Lahdesta. Silloin paikkakunnalla ei ollut uimahallia.
  Toukokuisen luokkaretken aikana Mulan lintujärvellä selvisi, että tuo kaveri Lahdesta oli kuulunut paikalliseen uimaseuraan ja opetellut hieman uintitekniikkaa.  - Sinä kesänä kävimme lähes päivittäin uimassa Turjanvirralla. Haasteena oli uida vastavirtaan mahdollisimman nopeasti uimarannalta ohi mattolaiturin maantiesillan alle. Roikotimme itsemme samaisen sillan palkkia pitkin virran yli. Se onnistuikin varsin helposti, mutta vastavirtaan uiminen sillan alle vaati lisää uimataitoa ja -nopeutta.
  Sen kesän aikana Antti opetteli Karria matkimalla uimaan tarpeeksi hyvin niin että vastavirtaan uiminenkin onnistui.  Muutaman vuoden kuluttua kaverusten uimapaikaksi vaihtui Osmajoki. Se on sama joki, mutta reilut kymmenen kilometriä ylempänä.
  - Sukeltelimme virran ali toiselle puolelle jokea. Myöhemmin löysin joesta uuden uimareitin, joka alkoi Hanhenkaulan uimarannalta ja jatkui Mulajärven läpi Turjanvirralle saakka. Uiminen onnistui ainoastaan alkukesästä, sillä kesän mittaan vesikasvit valloittivat tämän vesiväylän.
  Isommista järvistä Antin suurin haaste oli uida Komminselältä Haijun kanavalle. Kanava on rakennettu aikoinaan kaivamalla laivaväylä keskelle saarta.


  Uimaretkellä oli aina välillä pakko pysähtyä tähystämään veneliikennettä: perämoottorin ääni kuului veden alla kauas selkeänä sirinänä. Haijun kanavan uimaretki kesti lähes koko päivän. Reitti oli entuudestaan tuttu, sillä Antti oli käynyt siellä soutuveneellä kalassa.
  Merelläkin pystyy uimaan, mutta vilkas veneliikenne rajoittaa reittejä. Paras paikka Uudessakaupungissa on makeanvedenallas. Samalla Karhuluodon kiertävällä reitillä on sekä makeaa- että merivettä. Se tekee siitä mielenkiintoisen.
  Harmaahaikarat ja sittemmin merimetsot ovat valloittaneet Urpoisten saaren, jota myös Amerikaksi sanottiin. Kesän kohokohtia olikin Amerikan ympäri uinti.  Antti otti nyt avuksi räpylät. Ne helpottivat ja nopeuttivat uimista, erityisesti sukeltamista.
  - Joka kesä uin vieläkin, mutta pitemmät matkan ovat jääneet. Melkein riittää, kun käyn muutaman kerran talvessa uimahallissa.

2 kommenttia: